הנגיסות הקטנות בבריאות השיניים

פרופ' אריאל בן-עמר
מומחה לשיקום הפה
 

הנגיסות הקטנות בבריאות השיניים

גם אם הקפדנו לצחצח את שינינו, הרגלי האכילה שלנו וחומציות המזון שאנו אוכלים מדי יום, מביאות לנזק ממשי בבריאות השיניים שלנו.

השיניים שלנו עובדות קשה ולנו אין בעיה לדרוש מהם עוד ועוד: הן חותכות את הסטייק שהזמנו, נשטפות בקולה המרעננת או בכמויות רבות של קפה מהביל ומעורר וטועמות את המתוקים הדביקים איתם מקנחים את הארוחה. זוהי עבודה לא קלה. אופן האכילה שלנו ואורח חיינו גורמות לנזק רב בחומרי השן השונים בשלל דרכים וצורות.

 

אובדן חומר השן נגרם בעיקר בשל התמוססות החומר עקב החשיפה לחומצה. עם זאת, ישנם אויבים רבים לכלים שבפינו: שחיקה מכנית, חבלה, שחיקת שן בשן, עששת וכל זאת גם יחד.

 

החומצות הגורמות לנזק מתחלקות לשניים – החומצות המגיעות לחלל הפה מתוך הגוף – ממערכת העיכול; החומצות המגיעות באופן חיצוני דרך מזון ומשקאות: משקאות תוססים, קפה, יינות ומיצי פירות (לימונים ואשכוליות בעיקר). כמו כן, ישנם חומצות המגיעות לפה באופן חיצוני שלא דרך המזון – לדוגמא בעת שחייה מרובה בבריכה המכילה כמות גבוהה של כלור, סגנון חיים ספורטיבי המשלב משקאות "ספורט" עתירות אנרגיה, שימוש בסמים כגון אקסטזי, נטילת תרופות או ויטמין C, שימוש בתמיסות לשטיפת הפה בעלות דרגת חומציות גבוהה ואף עיסוק בתחומים תעשייתיים כגון ייצור מצברים המתבצעים בסביבה רווית חומצה.

טיפול שיניים | שיניים בריאות

מנגד, החומציות הנפלטת דרך חומרים מתוך מערכת העיכול הינה גבוהה יותר וגורמת להתמוססות חומר השן בצורה חזקה יותר. חומרים אלו מגיעים לחלל הפה כתוצאה מהקאות – בין אם בשל הריון, בשל הפרעות אכילה כגון אנורקסיה או בולימיה או בשל שימוש בתרופות שתופעות הלוואי שלהן גורמות להקאה, וכן בשל צריכת משקאות אלכוהוליים גבוהה. כמו כן, ישנם אנשים הסובלים ממחלות שונות בקיבה ובמעיים, בהם קיימת חזרה של חומצות ממערכת העיכול לחלל הפה.

 

לעיסה הכיצד?

 

בין הופעת נגעים ארוזיביים (הנגרמים בגלל פגיעת חומצה) לצריכת משקאות קלים, משקאות תוססים, משקאות אלכוהוליים, פירות טריים ועוד, נמצא קשר סטטיסטי משמעותי. החומצות השונות עלולות להמיס מינרלים שונים, המצויים באמייל - החומר הקשה המצפה את השן - והדנטין, הרקמה הפנימית המהווה את רוב השן. התמוססות המינרלים מחלישה את האמייל ומרככת אותו וכך חושפת אותו לשחיקה מהירה, למשל בצחצוח שיניים אגרסיבי. כאשר מצחצחים את השיניים זמן קצר לאחר החשיפה לחומצה, הפגיעה היא הקשה ביותר.

 

אם להתמוססות חומר השן נוספים גם כוחות סגירה לא תקינים הפועלים על השינים (לדוגמה כתוצאה משחיקת השיניים העליונות בתחתונות), קיימת אפשרות כי ייוצרו נגעים בצוואר השן. התמוססות חומר השן בשל פגיעת חומצה בשילוב שחיקה חזקה של השיניים, יכולה לגרום לאיבוד חומר שן בשטח הלעיסה באופן נרחב.

 

הדרך בה אנו מכניסים מזון לפינו ומשך הלעיסה משפיעים על החשיפה של השיניים לחומצה. ככל שהמזון מוחזק בפה זמן רב יותר, וככל שהמזון או המשקה חומציים יותר, איבוד חומר השן מוגבר. כמו כן ישנה חשיבות לחשיפה לחומרים חומציים בלילה עקב ירידה בהפרשת רוק בזמן השינה, אשר גורמת לפגיעה הרסנית רבה יותר.

 

לרוק יש תפקיד חשוב בהגנה על שן מפני פגיעה חומצתית שכן הוא מדלל את החומצה המגיעה לחלל הפה ומסלק אותו ובכך מאט את קצב התמוססות האמייל. הרוק מורכב מיוני סידן, זרחן ופלואוריד אשר נקלטים בחומר השן ומהווים תחליף למינרלים שהתמוססו.

 

בדיקה ושיקום

 

ישנם אנשים רבים הנמצאים בסיכון גבוה להופעת נגעים בצוואר השן (החלק הקרוב לחניכיים). אנשים אלו משתייכים לקבוצות שונות כגון אנשים אשר תזונתם עתירת חומציות, אנשים הסובלים מהקאות או חומציות יתר בקיבתם, אנשים המשהים משקאות חומציים בפיהם לזמן רב, אנשים הסובלים מהפרעות בסגירת השיניים או משחיקת יתר וכן אנשים המצחצחים את שיניהם בתקיפות ובמברשות בעלות זיפים קשים.

 

עם הגיל עולה גם כמות הופעתם של הנגעים הללו בצוואר השן. תחילה המלתעות נפגעות, אחריהן הטוחנות ולבסוף (אם כי במידה פחותה), השיניים החותכות.

 

כל אדם שחש כי מאבד מהחומר הטבעי של שיניו או כי מתפתחים נגעים כלשהם, גם אם לא מדובר במצב קיצוני  של השתלת שיניים, רצוי שיפנה לבדיקה יסודית אצל רופא השיניים. על הרופא לבצע בדיקה מקיפה של הפה, אך גם לחקור את הרגלי התזונה ואורח החיים של המטופל על מנת להעריך את מידת חשיפתו לחומרים חומציים הגורמים לפגיעה בחומר השן, בין אם ממקור חיצוני או פנימי.

 

על בסיס הנתונים שנאספו יציע הרופא תוכנית מותאמת אישית לטיפול באובדן חומר השן ולמניעת ארוזיה. נוסף להסבר שנועד להפחית את החשיפה לחומצות, שידגיש בין השאר את הצורך בבליעה מהירה של מזון ומשקה חומציים, הוא ידריך את המטופל בשימוש נכון במברשת שיניים, כדי לא לשחוק את השיניים.

 

בעזרת בירור מקיף זה, יוכל הרופא לבסס ולהציע תוכנית טיפול המותאמת אישית למטופל למניעת הפגיעה החומצית ולאובדן חומר השן. כמו כן, על הרופא להסביר את חשיבות בצורך בבליעה מהירה של מזון ומשקה בעלי חומציות גבוהה ולהדריך את המטופל כיצד להשתמש נכונה במברשת השיניים כדי למנוע שחיקה.

 

השימוש בגומי לעיסה (מסטיק) ללא סוכר המעודד הפרשת רוק לחלל הפה הינו מומלץ. כמו כן, יש לדרבן המטופלים לבצע שטיפות פה בסודה לשתייה, חומר המסייע לנטרול החומצות.

 

במידה והמטופל סובל מנגעים מתקדמים בצוואר השן, יש לשחזר את חומר השן שאבד על ידי ביצוע סתימה. בביצוע השחזור יש לשחזר לשן את צורתה האנטומית, לבצע שיפורי אסתטיקה, למנוע הצטברות מזון ורובד חיידקים באזור הנגעים העלוליםלגרום לעששת, ובכך למנוע את התקדמות הנגע לעומק השן.

 

הכותב הוא מומחה בשיקום הפה וראש המחלקה לשיקום הפה בבית הספר לרפואת שיניים ע"ש גולדשלגר באוניברסיטת תל אביב

 

 

 

אודות                                                              הגבלת אחריות